Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Η ΕΚΤΗ ΤΑΞΗ ΤΟΥ 18ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - 3η ΜΕΡΑ



Η τρίτη και σημαντικότερη ημέρα της επίσκεψής μας στην Αθήνα ξεκίνησε νωρίς το πρωί, καθώς έπρεπε να αφήσουμε τα δωμάτιά μας και να φορτώσουμε τα πράγματά μας στο λεωφορείο. Η επίσκεψη στο Εθνικό και ιστορικό Μουσείο ήταν προγραμματισμένη για τις 9.15΄ μετά τη χθεσινή ακύρωση. Εκεί θα συναντούσαμε και την αποστολή του 10ου Δημ. Σχολείου Σερρών. Στον χώρο μπροστά απ' το μουσείο επιβλητικός και αγέρωχος ο Γέρος του Μοριά.  


Τα εκθέματα του μουσείου πολλά κι όλα μεγάλης ιστορικής και συναισθηματικής αξίας. Τα περισσότερα δωρεές των απογόνων των αγωνιστών της επανάστασης του 1821. Εκεί εκτός από τα άρματα και τις στολές των αγωνιστών, είδαμε το σκεύος που φυλάγεται η καρδιά του θρυλικού μπουρλοτιέρη Κανάρη, τη βόλι που σκότωσε το Μάρκο Μπότσαρη, τη μήτρα του ιερομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης, κ.ά. 


Το μουσείο φιλοξενείται στο κτίριο της παλαιάς βουλής, στο οποίο λειτουργούσε το Κοινοβούλιο μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες του τωρινού κτιρίου. Επισκεφτήκαμε την αίθουσα όπου τώρα φιλοξενούνται διάφορες εκδηλώσεις. 


 Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου φιλοξενήθηκαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Το στάδιο τεράστιο και πανέμορφο. Τα παιδιά σκορπίστηκαν στα μαρμάρινα σκαλιά του κι έτρεξαν στον αγωνιστικό του χώρο. Στο βάθος και κάτω από μια πλευρά του σταδίου λειτουργεί έκθεση με τις ολυμπιακές δάδες των προηγούμενων Ολυμπιακών Αγώνων. Σε λίγο θα ξεκινούσε η μεγάλη αλλαγή της προεδρικής φρουράς κι έπρεπε να φύγουμε αμέσως για το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. 

Ο κόσμος που συγκεντρώνεται κάθε Κυριακή στις 11 το πρωί στο χώρο μπροστά απ' το κτίριο της Βουλής είναι πολύς και τα παιδιά δύσκολα μπορούν να δουν τη συγκινητική τελετή. Το σώμα των ευζώνων επιτέλους έφτασε. προηγείται η μπάντα κι ακολουθεί όλη η Προεδρική Φρουρά. Πανέμορφα παλικάρια φορώντας στολές από όλες της περιοχές της Ελλάδας παρελαύνοντας φτάνουν στο χώρο. Η συγκίνηση κυριεύει όλους μας.
Με τη λήξη της τελετής συνειδητοποιούμε ότι δεν απομένει παρά η επίσκεψη στη Βουλή. Το πρόγραμμα σχεδόν ολοκληρώθηκε. ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την είσοδό μας αξιοποιείται για ξεκούραση, καφέ ή μια γρήγορη βόλτα για αναμνηστικά δώρα απ' το Μοναστηράκι. 
Στις 13.00΄ ξεκινάει η επίσκεψή μας στο εσωτερικό της Βουλής. προτού να μπούμε, γονείς μαθητές και δάσκαλοι μια φωτογραφία στην πλαϊνή σκάλα. Η ξεναγός μας πληροφορεί όλους για το κτίριο και τη λειτουργία του. Στη συνέχεια μας οδηγεί στον πάνω όροφο για ξενάγηση και περιήγηση στα σημαντικότερα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης της Βουλής. τέλος, μας συνοδεύει στην αίθουσα της Ολομέλειας. Οι στιγμές είναι μοναδικές, καθώς όλοι συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται στο ναό της δημοκρατίας, το χώρο που παίρνονται αποφάσεις για το μέλλον και τις ζωές όλων μας. 

 Με την έξοδό μας απ' τη Βουλή ξεκινάει το ταξίδι της επιστροφής Τελευταία στάση το μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες. Επισκεπτόμαστε πρώτα το Κέντρο Ιστορικής Πληροφόρησης του Δήμου και στη συνέχεια το μνημείο του ήρωα με τον αξεπέραστο κι άφταστο αγώνα μέχρις εσχάτων. ο δρόμος μπροστά μας κλείνει από διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες κι αναγκαζόμαστε να γυρίσουμε πίσω. Τίποτα δεν μπορεί να χαλάσει τη μεγάλη εικόνα. Το ταξίδι μας ήταν όμορφο, ωφέλιμο, συγκινητικό, ψυχαγωγικό ... Οι στιγμές που βιώσαμε θα μας ακολουθούν για πάντα... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου