Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤ ΤΑΞΗΣ



Αγαπητά μου παιδιά,
ήρθε η ώρα να αποχαιρετιστούμε. Ήρθε η ώρα να διακόψουμε την κοινή μας πορεία με τους διακριτούς ρόλους μας. Στο εξής θα μας συνδέουν οι ζωντανές μνήμες, απόδειξη ενός δημιουργικού κι ελπίζω ευχάριστου παρελθόντος.
Ελπίζω ότι οι καλοί σας δάσκαλοι - όλοι όσοι ήσαστε μαζί απ’ το Νηπιαγωγείο μέχρι σήμερα, σμίλεψαν γερά και τοποθέτησαν βαθιά τους οδοδείκτες της ζωής σας, ώστε να προσανατολίζεστε με ασφάλεια στο ταξίδι της ζωής σας. 
Είμαι βέβαιος ότι φεύγοντας από δω για να συνεχίσετε τις σπουδές σας στη Β/θμια εκπ/ση, έχετε πλήρη συνείδηση και γνώση της ιστορικής διαδρομής του έθνους μας. Ότι δηλαδή είστε απόγονοι του   Ομήρου, του Σωκράτη, του Αριστοτέλη αλλά και του Ρήγα, του Εμμανουήλ Παπά, του Παπανικολάου, του Παπα-Πασχάλη Τσιάγκα, του Σεφέρη και του Ελύτη.
      Αναμφίβολα, ο κόσμος είναι δικός σας κι οι προκλήσεις του πολλές. Μη φοβηθείτε το βουνό και πιστέψετε πως δεν θα το ανέβετε. Δικό σας το βουνό, δικός σας και ο χρόνος για να αγναντέψετε από την κορυφή του. Πάντα να θυμάστε ότι στο δρόμο προς την επιτυχία και τις διακρίσεις θα εκτελούνται εργασίες. Αποφύγετε την παθητικότητα της αδιαφορίας και μη συμβιβαστείτε με τη μετριότητα.  Αυξήστε την πνευματική σας προίκα και τα προσόντα σας κι ας χρειαστεί να πληρώσετε υπέρμετρα στην Εφορεία του φθόνου γι’  αυτή σας την περιουσία.
Τότε θα καταλάβετε πολύ περισσότερο ποια ήταν η αξία των δασκάλων σας και τότε είμαι βέβαιος ότι δεν θα έχετε μετανιώσει, που κρατήσατε μέσα στην καρδιά σας μια θέση ξεχωριστή για τους δασκάλους, που συναντήσατε στη ζωή σας.
Πολύ περισσότερο κρατήστε χώρο ζεστό και όμορφο για τους γονείς σας. Για αυτούς που σίγουρα σας αγαπούν και που σας νοιάζονται χωρίς ιδιοτέλεια και ανταπόδοση.
Όσο για μένα, όσες φορές διαφωνήσαμε, συγκρούστηκαν οι απόψεις μας ή απέρριψα κάποιο αίτημά σας, δεν ήταν από εγωισμό ή αρνητική διάθεση. Οι αποφάσεις  μου πάντα οδηγούνται απ’ το κριτήριο της ωφελιμότητας. Κι όταν οι ανάγκες σας συγκρούονται με τις επιθυμίες σας, εγώ επιλέγω κατά προτεραιότητα την ικανοποίηση των αναγκών σας.
Ύψιστη ευθύνη μου παρέμεινε μέχρι τέλους η διά του παραδείγματος διδασκαλία βασικών αξιών, που θα καθορίσουν σε αποφασιστικά την εξέλιξή σας. Όποιο κι αν είναι το γυμνάσιό σας, η κατεύθυνση των σπουδών σας, το προφίλ των καθηγητών σας ή το επάγγελμα που θ’ ακολουθήσετε, είναι ανάγκη να συνεργάζεστε με άλλους ανθρώπους. Αυτό δεν είναι καθήκον και ευθύνη μόνο των πολιτικών αλλά κι όλων μας. Όπως συνεργαστήκαμε ως ενιαίο σύνολο, ως τμήμα κι ως τάξη, έτσι θα πρέπει να κάνετε κι εκεί που θα πάτε. Πολύ περισσότερο είναι ανάγκη να εργαστείτε από κοινού με τα άλλα Ελληνόπουλα, ώστε να αποκαταστήσετε τα τραύματα της Πατρίδας, που ΄χει στα θεμέλιά της ζυμωμένο το αίμα και τον ιδρώτα των γονιών και των παππούδων σας, της πατρίδας που είναι το μόνο μας σπίτι στον κόσμο.
Εμείς θα μείνουμε εδώ στο πρώην σχολείο σας και θα σας παρακολουθούμε. Θα μαθαίνουμε για σας, για τους αγώνες σας, τις δυσκολίες που θα συναντάτε, τις διακρίσεις, τις επιτυχίες σας. Θα μαθαίνουμε και θα χαιρόμαστε. Κι αν βρίσκετε χρόνο και μας επισκέπτεστε για να μας τις διηγηθείτε από κοντά, τότε η χαρά μας θα είναι διπλή. Είναι  αυτή η χαρά που παίρνουμε κάθε φορά που σας βλέπουμε να χαμογελάτε, που δικαιώνει τον  κόπο μας και κάνει τη δουλειά μας να ξεχωρίζει από όλες τις άλλες.
Σας εύχομαι, λοιπόν, καλή πτήση με τα δικά σας φτερά,
Να δυναμώσετε ακόμα περισσότερο, να γίνετε αυτομέριμνοι
Να επιδιώξετε την αναγνώριση όχι την αναγνωρισιμότητα
Να γίνετε πολίτες, όχι πελάτες
Καλά συναπαντήματα στη συνέχεια των σπουδών και της ζωής σας   και
Καλή αντάμωση πάλι με όποιες ιδιότητες και ρόλους σας αναθέσει η κοινωνία.
 

Ο Διευθυντής σας


Δημήτρης Σιαμάγκας






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου