Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

Την Τετάρτη 25 Μαΐου, εμείς, οι μαθητές της Ε τάξης, με τις δασκάλες μας, την κ. Ελένη Τουλουμτζή και την κ. Ελένη Γιαννογλούδη,   πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη με θεματικό άξονα τη βυζαντινή ιστορία.
Ξεναγηθήκαμε στο Βυζαντινό Μουσείο  και περιηγηθήκαμε στις 11 αίθουσες της μόνιμης έκθεσης. Ταξιδέψαμε στον κόσμο του Βυζαντίου, μέσα από θεματικές ενότητες που αφορούν στον καθημερινό και δημόσιο βίο, τη λατρεία και τα ταφικά έθιμα, την αρχιτεκτονική και την τέχνη, την εμπορική και εργαστηριακή δραστηριότητα και ανακαλύψαμε τη συνέχεια και σχέση του χτες με το σήμερα.
 Επόμενη επίσκεψη ήταν ο ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στην ομώνυμη οδό και είναι πεντάκλιτη βασιλική, με πλούσιο ζωγραφικό και μαρμάρινο διάκοσμο με περίτεχνα κιονόκρανα και εξαιρετικά ψηφιδωτά. Στο υπόγειο του ναού βρίσκεται ο χώρος μαρτυρίου του Αγίου Δημητρίου, καθώς και του Αγίου Νέστορος. Σύμφωνα με πηγές, πρωτοχτίστηκε πάνω από ένα ρωμαϊκό λουτρό, στο οποίο μαρτύρησε ο Άγιος το 303. Η παράδοση αναφέρει, ότι από το σημείο, όπου μαρτύρησε ο Άγιος, άρχισε να αναβλύζει μύρο. Προσκυνητές καταφτάνουν από όλα τα μέρη του κόσμου, για να προσευχηθούν και να θεραπευτούν.
 Η  Πανεπιστημιούπολη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Α.Π.Θ ήταν η επομένη επίσκεψή μας, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης. Περιηγηθήκαμε στους χώρους του Αστεροσκοπείου και της Βιβλιοθήκης, μιλήσαμε με φοιτητές και ξεκουραστήκαμε στο café  της Βιβλιοθήκης.

Ήταν μια εκδρομή που, όπως είπε κάποιος μεγάλος σε ηλικία, τόνωσε την εθνική μας φυσιογνωμία. Άλλωστε, αυτός δεν είναι ένας από τους υψηλούς στόχους του σχολείου;
Η ιστορική γραμμή της φετινής ιστορίας της Πέμπτης τάξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου