Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

ΤΟ 18ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου μαθητές και μαθήτριες του 18ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών επισκέφτηκαν την πόλη της Ξάνθης στο πλαίσιο της ετήσιας ημερήσιας εκδρομή. Οι τάξεις Α και Β συνοδεύοντας από γονείς εκτός απ' τους δασκάλους τους. 
Η πρώτη στάση των εκδρομέων έγινε στην αρχή της κοιλάδας του Νέστου ποταμού. Στην πραγματικότητα ο επισκέπτης συναντά ένα φαράγγι, το οποίο διασχίζει ο ποταμός κι οι φυσιολάτρες μπορούν να περπατήσουν δίπλα στην κοίτη του Νέστου μέσω ενός υπερυψωμένου μονοπατιού. 
Η αρχή του βρίσκεται στο χώρο, όπου παρκάρουν τα λεωφορεία και βρίσκεται η καντίνα για τους επισκέπτες, και σιγά σιγά παίρνει ανηφορική κλίση προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα. Η θέα είναι μοναδική και οι μεγαλύτεροι μαθητές έσπευσαν να την απολαύσουν. 
Από κοντά κι αρκετοί γονείς με τους μικρότερους μαθητές, ενώ πολλοί άλλοι προτίμησαν την καντίνα, που προσφέρει καφέ κι αναψυκτικά στους Έλληνες και ξένους εκδρομείς. 
Άλλοι πάλι προτίμησαν λίγο προτού αναχωρήσουμε να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες δίπλα στην κοίτη του ποταμού, στο πιο βατό και προσβάσιμο σημείο, εκεί όπου - όπως μας πληροφόρησαν - τους καλοκαιρινούς μήνες κάποιοι δεν διστάζουν να κολυμπήσουν στα τρεχούμενα νερά του.
Η επόμενη στάση ήταν στην πόλη της Ξάνθης. Εκεί μας περίμεναν εκλεκτοί συνάδελφοι, γνώστες και λάτρες της θρακιώτικης πόλης και της ιστορίας της. Συγκεκριμένα συναντήσαμε τον Νίκο Γερμαντζίδη, τη Λία Δαμιανάκη και την Μίνα Καλέντζιου, όλοι τους μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιστωνίδας. 
Αφήσαμε τα λεωφορεία και χωριστήκαμε σε δύο μεγάλες ομάδες. Περπατώντας δίπλα αλλά και μέσα στο Λιμνείο Πάρκο της πόλης ξεκίνησε η περιήγηση στην πόλη με κατεύθυνση στα στενά και γραφικά σοκάκια της, εκεί όπου κάθε χρόνο πραγματοποιούνται οι γιορτές της παλαιάς πόλης. 
Εικόνες πανέμορφες, αρχιτεκτονική αξεπέραστη, χρώματα ελκυστικά, άνθρωποι χαρούμενοι ήταν αυτά που εισέπραξαν μαθητές και συνοδοί. Εντυπωσιασμένοι οι μαθητές κι οι συνοδοί δάσκαλοι απ' τις γνώσεις και τις ικανότητες του κ. Γερμαντζίδη.
Δίκαια καμαρώνουν οι Ξανθιώτες για την πρωτεύουσα του νομού τους καθώς όχι μόνο είναι καθαρή και όμορφη, τουλάχιστον αυτή που είδαμε εμείς, αλλά έχει έναν τεράστιο πλούτο, που της κληροδότησαν οι σπουδαίοι πρόγονοί τους: καλλιτέχνες, πολιτικοί, επιστήμονες, κ.ά. 
Επισκεφτήκαμε το μέρος όπου στεγάζεται το Μουσείο Χατζιδάκι και το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, δυστυχώς χωρίς να καταφέρουμε να δούμε το εσωτερικό. Να ένας ακόμα λόγος να επισκεφτούμε ξανά την πόλη όποτε μας δοθεί η ευκαιρία: είτε ως μαθητές είτε ως οικογένεια.
Η ώρα περνούσε και έφτασε μεσημέρι. Σύμφωνα με το πρόγραμμα έπρεπε να φύγουμε για το κάμπινγκ, όπου θα γευματίζαμε. Συγκεντρωθήκαμε στην πλατεία της πόλης δίπλα σε ένα συντριβάνι και κάτω απ' τη δροσερή σκιά του πλάτανου περιμέναμε την επιβίβαση στα λεωφορεία. Η πείνα άρχισε να δημιουργεί σε όλους μας τα γνωστά συμπτώματα και συναισθήματα.
Η γνωριμία μας το κάμπιγκ "Αλέξανδρος" ήταν σύντομη και ανακουφιστική. Ευτυχώς φάγαμε σχετικά γρήγορα, αφού σχεδόν όλοι είχαν δηλώσει τις προτιμήσεις τους. Με τη μοναδική αίσθηση, που χαρίζει η θέα της θάλασσας, και την καλή διάθεση όλων, που διατηρούνταν στο ακέραιο, παρά την κούραση της επίσκεψης, η ώρα πέρασε γρήγορα και προτού το καταλάβουμε ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής. 
Η διάθεση των παιδιών για αστεία, τραγούδια, πειράγματα κι ανέκδοτα έκανε το ταξίδι λιγότερο κουραστικό. Ο Διευθυντής παρότρυνε τα παιδιά να συμμετέχουν σε κάθε δράση του σχολείου που τίθεται σε προαιρετική βάση, ιδίως στους μαθητές που θα βρίσκονται στο Γυμνάσιο τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου