Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω ευχαριστήρια επιστολή μιας μητέρας μαθήτριας του 12ου Δημοτικού Σχολείου, το οποίο συμμετείχε ενεργά στην πραγματοποίηση της μουσικοθεατρικής παράστασης"Ένα καπέλο ψάχνει αφεντικό" το βράδυ της Τετάρτης 8 Ιουνίου και το πρωί της Πέμπτης 9 Ιουνίου 2016 στη δημοτική αίθουσα "ΑΣΤΕΡΙΑ".
ΠΡΟΣ
18ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών
12ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών
 
                                                                                                                                                                                    Σέρρες, 10-06-2016

                  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κύριε Διευθυντή, Αξιότιμοι εκπαιδευτικοί, μικροί μαθητές,
 
 Eίμαι μητέρα μαθήτριας της ΣΤ' τάξης του 12ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών.
Ο λόγος αυτής της επιστολής είναι για να συγχαρώ θερμά όλους εσάς τους εκπαιδευτικούς και συντελεστές της θεατρικής παράστασης ‘Ένα καπέλο ψάχνει αφεντικό’, η οποία ήταν πραγματική αξιόλογη και αξιέπαινη, δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά μας να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς αλλά και άλλες δραστηριότητες, μέσα από τις οποίες ο καθένας ανακαλύπτει τις δεξιότητες και τις ικανότητές του, τις οποίες και θα προσπαθήσει να αναπτύξει στο μέλλον. Παρακολουθήσαμε την παράσταση το βράδυ της Τετάρτης 08-06-2016, στο Δημοτικό Θέατρο Σερρών «Αστέρια» και το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό.
   Το θέατρο από τη φύση του αποτελεί συλλογική τέχνη, σύνθετη δημιουργία και εκτέλεση. Ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς της στην εκπαίδευση είναι η κοινωνικοποίηση του παιδιού, που συντελείται μέσα από την ομαδική δράση και δημιουργία. Το θεατρικό παιχνίδι βοηθά το μαθητή να κατανοήσει την ανάγκη της ομαδικής εργασίας και της αρμονικής συνεργασίας για την εκτέλεση συλλογικού έργου. Μαθαίνει να αποδέχεται τα όρια και τους περιορισμούς που θέτει η ομάδα, συνειδητοποιεί την ανάγκη τήρησης των κανόνων, παραχωρεί χώρο στους άλλους και σέβεται τις προτιμήσεις τους. Παράλληλα, καθώς η επιδίωξη πια δεν είναι μόνο παιδαγωγική ή διδακτική, αλλά αισθητικο-καλλιτεχνική, το θέατρο λειτουργεί ως γνήσιο μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης αφού οδηγεί σε ένα σκηνικό αποτέλεσμα με καλλιτεχνικές διαστάσεις και απόλυτη συμμετοχή των μαθητών σε όλα τα επίπεδα (χορός, μουσική, σκηνικά, κοστούμια, φωτισμός).
  Ελπίζω ότι παρόμοιες δράσεις και πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο καθώς ‘ανοίγεται’ στους μικρούς μαθητές – ηθοποιούς, χορωδούς, μουσικούς, χορευτές ένας χώρος αποκάλυψης και ελευθερίας. Χώρος που επιτρέπει την σύνθεση μέσα από την φαντασία, την αναπαράσταση της  πραγματικότητας, την επικοινωνία με τους άλλους, την δημιουργική έκφραση και την αναζήτηση. Χώρος πολύτιμος που μπορεί να μαγεύει τα παιδιά αν τον προσεγγίσουν με τα κατάλληλα μέσα! Τον συναντάμε σε όλα τα στάδια εξέλιξης της θεατρικής έκφρασης: στην κίνηση, στο ρυθμό, στην έκφραση, στο θεατρικό παιχνίδι και τελικά στο χτίσιμο μιας θεατρικής παράστασης.

 Πολλά συγχαρητήρια στο έργο σας αυτό.
Με εκτίμηση,
 Αγοραστού Ν. Άννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου