Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: 3η ΗΜΕΡΑ

Η τρίτη και τελευταία ημέρα της επίσκεψης στην Αθήνα ξεκίνησε με την άφιξη της ομάδας μας στο Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο, που στεγάζεται στο κτίριο της παλαιάς βουλής. Καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμος ξεναγός η κ. Τουλουμτζή ανέλαβε να δώσει πληροφορίες από το σχετικό φυλλάδιο του μουσείου. 

Η αίθουσα της παλαιάς βουλής, η οποία φιλοξένησε τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του έθνους μέχρι το παλάτι να δώσει τη θέση του στη νέα βουλή, είναι ακόμα και σήμερα ένα καλαίσθητο κτίριο. Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται τα ρούχα αγωνιστών του '21, ο οπλισμός τους, κλπ. Την περίοδο που το επισκεφτήκαμε φιλοξενεί την πρωτότυπη σημαία της ελληνικής επανάστασης της νήσου Ψαρά. Οι εντυπώσει όλων μας άριστες. 
Στη συνέχεια περπατήσαμε μέχρι την πλατεία Συντάγματος και πήραμε θέση μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, για να παρακολουθήσουμε την μεγάλη αλλαγή, που γίνεται με τη συμμετοχή του συνόλου της Προεδρικής Φρουράς.  
Πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων και πολλοί τουρίστες, περίμεναν να θαυμάσουν το εκλεκτό σώμα που έχει το προνόμιο να αποδίδει τιμές σε 24ωρη βάση στο μνημείο των πεσόντων για την πατρίδα. Η συγκίνηση κι ο ενθουσιασμός στο κόκκινο, καθώς τα καρφιά των τσαρουχιών συντονίζονται στην άσφαλτο υπό τους ήχους του αργόσυρτου εμβατηρίου. 
Στη μία το μεσημέρι μπαίνουμε στη Βουλή. Μας υποδέχονται οι υπάλληλοι, που ανέλαβαν να μας συνοδέψουν στο εσωτερικό και η πρώτη στάση για ενημέρωση και πληροφόρηση γίνεται στη μεγάλη σκάλα, που οδηγεί στον 1ο όροφο. Μαζί μας κι ένα ολιγομελές σχολείο απ' την Άρτα.
Η ξεναγός μας μας οδηγεί στη μεγάλη σάλα στου πάνω ορόφου, όπου η Βουλή οργανώνει εκθέσεις όλο το χρόνο. Η φετινή έκθεση είναι αφιερωμένη στον πρώτο Κυβερνήτη της χώρας, Ιωάννη Καποδίστρια, που δολοφονήθηκε χωρίς να καταφέρει να δει τους κόπους του να καρποφορούν. 
Η επόμενη επίσκεψη είναι εντός της αίθουσας της Ολομέλειας. Εντυπωσιάζει με την καλαισθησία των μαρμάρων και των ρετρό, αν και φαίνεται πολύ πιο μικρή από ότι στην τηλεόραση. Πήραμε θέσεις στα έδρανα και μετά την πληροφόρηση που λάβαμε βγήκαμε και τις σχετικές φωτογραφίες.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε. Βγαίνοντας νιώθαμε την πληρότητα μιας γεμάτης από συγκινήσεις και εμπειρίες ημέρας. Η τελευταία φωτογραφία μπροστά στον Ελευθέριο Βενιζέλο σήμανε και την έναρξη της επιστροφής στην πόλη μας. Μακάρι κι άλλες τέτοιες συναρπαστικές στιγμές της σχολικής ζωής να βιώσουν οι μαθητές μας και κατά τη φοίτησή τους στο γυμνάσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου