Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ 18ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

στον 6ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ                                     ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
«Ένα ονειρεμένο ταξίδι…»
(« Un voyage de rêve… »)
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Πτυχιούχων Πανεπιστημίου (APLF DU Grèce) – μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καθηγητών Γαλλικής γλώσσας (FIPF) – σε συνεργασία με την Επιτροπή Δυτικής Ευρώπης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καθηγητών Γαλλικής γλώσσας (CEO-FIPF), διοργάνωσε τον έκτο διαγωνισμό για δημιουργία βίντεο και παραγωγή γραπτού στη γαλλική γλώσσα και πρότεινε στους ευρωπαίους μαθητές και φοιτητές να πραγματοποιήσουν μια εργασία σε ψηφιακή μορφή,
με θέμα: «Ένα ονειρεμένο ταξίδι…»
Un voyage de rêve… »)
Στη φύση κρύβονται δρόμοι με αρώματα περιπέτειας. Στις παρυφές ενός δάσους, στη στροφή ενός μονοπατιού, στις όχθες ενός ρυακιού, το πνεύμα δραπετεύει, ταξιδεύει και συναντά φυτά και ζώα που συχνά δεν υποπτεύεται. Πόσοι θησαυροί, φανταστικά αρχιτεκτονήματα, υπέροχοι κόσμοι δεν κρύβονται σε ένα κόκκο άμμου, σε ένα φθινοπωριάτικο φύλλο, σε μια χιονονιφάδα ή σ’ ένα ανοιξιάτικο χορταράκι ! Το νερό αστράφτει, το χώμα αναπνέει, ο άνεμος μας μεταφέρει σ’ άλλα τοπία, κάτω από άλλους ουρανούς.
Και όμως αυτή η ιδανική και εξιδανικευμένη φύση, που απειλείται τόσο επικίνδυνα, υποφέρει επειδή τη χτυπούν οι μπουλντόζες που εκχερσώνουν και χαράζουν πίστες προσγείωσης αεροπλάνων προκειμένου να εξυπηρετήσουν ένα καταστροφικό μαζικό τουρισμό.
Η ΣΤ΄1 τάξη του σχολείου μας στο πλαίσιο του μαθήματος των γαλλικών και της εφαρμογής του καινοτόμου ευρωπαϊκού προγράμματος EMILE (διδασκαλία του μαθήματος της γεωγραφίας στην ξένη γλώσσα) συμμετείχε στο διαγωνισμό γράφοντας ένα λογοτεχνικό κείμενο για το οποίο και βραβεύτηκε. Η συμμετοχή των παιδιών θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο. 
Όσο αφορά τα βραβεία:
i. Σε επίπεδο CEO-FIPF: Η νικήτρια συμμετοχή κάθε κατηγορίας θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της CEO-FIPF μεταξύ 1ης και 8ης Μαΐου 2017.
Για κάθε κατηγορία, θα απονεμηθούν τρία βραβεία (1ο,2ο ,3ο ) ανάλογα με τον αριθμό των ψήφων που θα λάβει κάθε υποψηφιότητα.
ii. Σε εθνικό επίπεδο – APLF DU Grèce:
Τα βραβεία (βεβαιώσεις και δώρα), προσαρμοσμένα στο κοινό, θα απονεμηθούν στους πρώτους νικητές κάθε κατηγορίας.
Βεβαιώσεις συμμετοχής θα δοθούν σε όλους τους μαθητές που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό καθώς και στους καθηγητές τους.

Ακολουθεί το ποίημα και η μετάφρασή του στα ελληνικά.

Avec un globe je voyage
   En hiver, je vais en Amérique, faire du ski à Aspen
Au printemps, je vole en Asie, voir les cerisiers qui fleurissent au pays du soleil-levant
En été, je nage avec les phoques de la Méditerranée et
En automne, je surfe sur des vagues géants en Australie
Avec un globe je fais des voyages fantastiques dans le monde, je rencontre des copains, des cultures, des pays différents.
Με μια υδρόγειο σφαίρα ταξιδεύω
Το χειμώνα πηγαίνω στην Αμερική, για να κάνω σκι στο Άσπεν
Την άνοιξη πετώ στην Ασία για να δω τις ανθισμένες κερασιές στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου
Το καλοκαίρι κολυμπώ με τις φώκιες της Μεσογείου θάλασσας και
Το φθινόπωρο σερφάρω στα γιγαντιαία κύματα στης Αυστραλιανής ηπείρου
Με μια υδρόγειο σφαίρα κάνω φανταστικά ταξίδια στον κόσμο, γνωρίζω νέους φίλους, πολιτισμούς, διαφορετικές χώρες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου