Κυριακή 5 Απριλίου 2015

ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΑΓΝΗΤΗ

  Στο εργαστήριο Φυσικής μελετώντας μαγνητικά φαινόμενα όπως την ελκτική δύναμη που ασκούν οι μαγνήτες σε ορισμένα υλικά, ετέθη από τους μαθητές της ΣΤ τάξης το εξής ερώτημα: “Μπορούμε να φτιάξουμε εμείς ένα μαγνήτη;”  
  Η απάντηση  ήταν ναι και αποδείχθηκε μετά από την επίτευξη κατάλληλων πειραμάτων, κατασκευάζοντας έναν ηλεκτρομαγνήτη. Ο ηλεκτρομαγνήτης κατασκευάστηκε από καλώδιο ή σύρμα τυλιγμένο σε σχήμα ελατηρίου (πηνίο), στο εσωτερικό του οποίου τοποθετήθηκε ράβδος από σίδηρο. Ο ηλεκτρομαγνήτης,  δηλαδή ο μαγνήτης που φτιάξαμε, έλκει μαγνητικά υλικά μόνο  όμως όταν αυτός διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα.  Το όνομά του, προδίδει και την ιδιότητά του. Όταν λοιπόν δεν υπάρχει  ροή ηλεκτρικού ρεύματος δεν υπάρχουν οι μαγνητικές του ιδιότητες. Δηλαδή οι τεχνητοί μαγνήτες κατασκευάζονται με τη βοήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος.
     Άρα ο ηλεκτρισμός και ο μαγνητισμός είναι φαινόμενα που έχουν στενή σχέση μεταξύ τους (ηλεκτρομαγνητισμός Η-Μ).

 Εφαρμογές ηλεκτρομαγνητών υπάρχουν παντού όπως: στο ηλεκτρικό κουδούνι, στο τηλέφωνο, σε συσκευές ανύψωσης βαρέων αντικειμένων(μάντρες σιδηρικών)και φυσικά στα εναέρια μαγνητικά τρένα, που αναπτύσσουν ταχύτητα που ξεπερνά τα 500 km/h (Ιαπωνία).  'Ισως αύριο λοιπόν, ενώ θα εργαζόμαστε στην Αθήνα, να μπορούμε να μένουμε στη Θεσσαλονίκη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου