Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΣΤΟ 18ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Ο Καραγκιόζης είναι κεντρικός χαρακτήρας του παραδοσιακού τουρκικού και ελληνικού Θεάτρου Σκιών, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αποκαλείται με το όνομα του πρωταγωνιστή του. Στα τούρκικα ονομάζεται Karagöz που σημαίνει μαυρομάτης.
Μια τέτοια παράσταση με τον Σερραίο καλλιτέχνη Θεοδόση Βογιατζή παρακολούθησαν οι μαθητές των τάξεων Α, Β και Γ την Δευτέρα 27 Απριλίου 2015. 
Ο πρωταγωνιστής καλωσόρισε τους μαθητές και τους μίλησε για τον ήρωά του, προτού ξεκινήσει την παράσταση, η οποία είχε τον τίτλο "Ο Καραγκιόζης φούρναρης". 
Στη συνέχεια αποσύρθηκε πίσω απ' το παραβάν παίρνοντας στα χέρια του τις φιγούρες: ο Καραγκιόζης, ο Χατζηαβάτης, ο μπαρμπα-Γιώργος, κ.λ.
Τα παιδιά παρακολουθούν το θέαμα και κρέμονται απ' τα χείλη του καλλιτέχνη. Οι διάλογοι είναι γρήγοροι και η φωνή του καλλιτέχνη αλλάζει συνεχώς μιμούμενος τους χαρακτήρες. Ο ίδιος βρίσκεται θαρρείς σε έξαψη και απολαμβάνει όπως κι οι θεατές την ιστορία που εξελίσσεται απροσδόκητα. 
Τα γέλια και τα πειράγματα δίνουν και παίρνουν και όλοι δείχνουν να περνούν όμορφα. 
Οι φιγούρες ήταν πανέμορφες και φανερώνουν την αξία και την αισθητική του κ. Βογιατζή, ο οποίος ξεκίνησε την καλλιτεχνική του διαδρομή με αφορμή την ενασχόληση του γιου του. 
Στο τέλος τα παιδιά άκουσαν έναν γνήσιο εκφραστή της λαϊκής τέχνης να τους εξηγεί για όλα όσα είδαν κι άκουσαν και να απαντά σε ερωτήσεις κι απορίες. 
Πολλά απ' αυτά δεν έλεγαν να ξεκολλήσουν απ' τον Καραγκιοζοπαίκτη κι ήθελαν να ρωτήσουν πολλά ακόμα... κι ο καλλιτέχνης φαινόταν να απολαμβάνει τη συντροφιά των θαυμαστών του ....  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου