Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η μελέτη του έργου "ανάπλαση της αυλής" προέβλεπε και δεντροφύτευση με νέα δέντρα και θάμνους στα παρτέρια της αυλής. Για το λόγο αυτό κόπηκαν τα παλιά, αρρωστημένα και επικίνδυνα δέντρα κι έδωσαν τη θέση τους στα νέα. Οι εργάτες έφεραν τα φυτά από νωρίς και τα ακούμπησαν στην άκρη, μέχρι να ανοίξουν τις τρύπες τους στο κατάλληλο μέρος.  
Όλα έγιναν σύμφωνα με το σχέδιο που είχε ετοιμάσει η αρμόδια υπηρεσία πρασίνου του Δήμου Σερρών. Τα παιδιά ανά τμήμα και με τη συνοδεία του δασκάλου ή της δασκάλας τους τοποθετούσαν το δέντρο στο έδαφος και έκλειναν την τρύπα με χώμα. 
Τα φυτά που επέλεξαν οι υπάλληλοι αφενός αντέχουν στο μικροπεριβάλλον της περιοχής, που χαρακτηρίζεται από έντονη υγρασία, κι αφετέρου μπορούν να είναι χρήσιμα σε χώρους όπου υπάρχουν παιδιά, δηλαδή προσφέρουν ίσκιο χωρίς να έχουν αγκάθια. 
Η δεντροφύτευση ξεκίνησε νωρίς το πρωί, γύρω στις 10.00, και τελείωσε αργά το μεσημέρι γύρω στις 13.00. Αυτό αναφέρεται βέβαια μόνο το κομμάτι που αφορούσε τους μαθητές, γιατί οι υπάλληλοι συνέχισαν μέχρι αργά το απόγευμα. 
Το υγρό περιβάλλον - λόγω της βροχής των προηγούμενων ημερών - βοήθησε τα νέα φυτά να βρουν ένα φιλόξενο και συμβατό με τη φύση τους περιβάλλον, όμως ταυτόχρονα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην όψη του χώρου αλλά και του σχολείου, γενικότερα.  
Κάποια τμήματα έβαλαν την ετικέτα με το όνομά τους πάνω στα δέντρα κάποια άλλα όχι. Σημασία έχει ότι όλα τα τμήματα πήραν μέρος στη δεντροφύτευση υιοθετώντας το δικό τους φυτό, το οποίο θα προσέχουν και θα προστατεύουν για το υπόλοιπο της σχολικής τους ζωής. 
Η διαδικασία υπήρξε δύσκολη στην εξέλιξή της, γιατί τα παιδιά δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία κι επιπλέον το σχολείο μας δεν ήταν εφοδιασμένο με τα κατάλληλα για την περίσταση εργαλεία.  
Επιπλέον, το χώμα κάτω από την ορατή επιφάνεια ήταν πολύ πατημένο λειτουργώντας ως ένα υπόστρωμα που έκανε σχεδόν απαγορευτικό τη διάνοιξη της τρύπας αλλά και τη στράγγιση του βρόχινου νερού.
Με την ολοκλήρωση της δεντροφύτευσης μαθητές και εκπαιδευτικοί ένιωσαν μεγάλη χαρά και ικανοποίηση και δεν μένει παρά η αργή διαδικασία της θρέψης, που θα δώσει αποτελέσματα λίγα χρόνια αργότερα, για τα οποία όλοι θα είναι περήφανοι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου