Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

ΣΧΟΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ 17ης ΝΟΕΜΒΡΗ


«Κανένας πολίτης να μη μένει αδιάφορος και ασυγκίνητος για τα δημόσια ζητήματα, κοιτάζοντας πώς να εξασφαλίσει τα δικά του συμφέροντα, ούτε να καυχιέται πως δεν πονά κι αυτός και δεν πάσχει με τα δεινά της πατρίδας του.
Αντίθετα, πρέπει ο πολίτης από την αρχή να παίρνει θέση πλάι σε αυτούς που ενεργούν πιο σωστά και πιο δίκαια και να κινδυνεύσει μαζί τους και να τους βοηθά, αντί να περιμένει ακίνδυνα ποιος θα νικήσει»
ΣΟΛΩΝΑΣ : ΑΡΧΕΣ 6ου ΑΙΩΝΑ πΧ
 «Όταν εμποδίζονται τα δίκαια είναι φανερόν ότι τούτο προέρχεται από τυραννίαν. Όταν βλάψει τινάς τον λαό ή πάρει αδίκως τίποτα απ’ αυτόν , όλος ο λαός πρέπει να σηκωθεί κατ΄ επάνω εκείνου του δυνάστου και να τον αποδιώξει. Ο λαός μόνον ημπορεί να προστάζει χωρίς κανένα εμπόδιον»
ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ
 Ο άνθρωπος δεν πάλεψε στο διάβα του να κατανικήσει μόνο τα στοιχεία της φύσης. Πάλεψε να κατακτήσει και τα μεγάλα ιδανικά: Ελευθερία, Δημοκρατία, Ανεξαρτησία, Δικαιώματα. Τότε μόνο έχει αξία η ζωή του Ανθρώπου πάνω στη γη, όταν είναι σεβαστά αυτά τα ιδανικά, αυτές οι ιδέες, αυτές οι αξίες.
            Αυτά τα ιδανικά , αυτές τις ιδέες , αυτές τις αξίες , τίμησαν και οι μαθητές του σχολείου μας, σε μία εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973. Οι μαθητές της Β΄, της Δ΄, της Ε΄και της Στ΄ τάξης  κατάφεραν,  μέσα από θεατρικά και μουσικά δρώμενα, να απεικονίσουν το όλο πνεύμα που επικρατούσε στα χρόνια της δικτατορίας.
Αφού παρέθεσαν αρκετά από  τα σημαντικότερα γεγονότα που επηρέασαν τότε τον ελληνικό λαό μπόρεσαν  να εκφράσουν τους προβληματισμούς των νέων της εποχής εκείνης και να καυτηριάσουν τον αλόγιστο και αψυχολόγητο «οίστρο» για καταπάτηση ιδανικών, ιδεών, αξιών, εν ονόματι κάποιων σκοπιμοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου