Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Η Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα τιμάται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την 13η Οκτωβρίου (ημερομηνία θανάτου του Παύλου Μελά το 1904). 
Για το λόγο αυτό, οι μαθητές της Στ τάξης του σχολείου μας με την καθοδήγηση του δασκάλου τους, κ. Χρήστου Σαπουντζή,  την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου με μία λιτή και σεμνή τελετή τίμησαν τα 114 χρόνια από τον θάνατο του εθνομάρτυρα Παύλου Μελά, τίμησαν την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα και κατέθεσαν την οφειλόμενη τιμή στους ήρωες Μακεδονομάχους. 
Σε όλους εκείνους, τους Μακεδόνες και τους εθελοντές από κάθε μεριά της Ελλάδας, που έλαβαν μέρος στη σκληρή σύγκρουση της περιόδου 1904-1908 για τη διάσωση της Μακεδονίας, μια σύγκρουση , η οποία για πολλούς ιστορικούς θεωρείται  εξίσου σημαντική με την Επανάσταση του 1821, γιατί …
Πρώτον: οι Έλληνες που αγωνίστηκαν στο Μακεδονικό Αγώνα  δεν ήταν περισσότεροι από δύο χιλιάδες. Ποτέ στην ιστορία τόσο λίγοι δεν πρόσφεραν στον Ελληνισμό τόσα πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Δεύτερον: ο αγώνας των αντάρτικων σωμάτων ήταν πολύ σκληρός. Διεξήχθη κάτω από συνθήκες φοβερά ασφυκτικές. Οι Μακεδονομάχοι δεν κινδύνευαν μόνο από  τα στρατιωτικά αποσπάσματα των Τούρκων αλλά και από τα σώματα των Βουλγάρων κομιτατζήδων, καθώς και άλλων μικρότερων εθνικών ομάδων.
Τρίτον: οι παλιότερες αποτυχίες, η αγριότητα του τουρκικού στρατού και η ύπουλη στάση των Βουλγάρων που ζούσαν ανάμεσά τους, έκαναν του Έλληνες διστακτικούς και πολύ επιφυλακτικούς. Χρειάστηκε πολύ δουλειά, οργανωτική ικανότητα και συντονισμός ενεργειών κάτω από το άγρυπνο βλέμμα ενός ισχυρού και μακροχρόνιου κατακτητή. 
Τέταρτον: ο Μακεδονικός Αγώνας ήταν ταυτόχρονα πολεμικός και πολιτιστικός. Τη Μακεδονία την έσωσαν τα όπλα, αλλά και η παιδεία. Γιατί , η Μακεδονία υπήρξε πάντοτε, στους αρχαίους, στους μέσους και στους νεότερους χρόνους, μια από τις πιο θερμές κοιτίδες του ελληνικού πνευματικού πολιτισμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου