Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΤΣΑΝΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ"

Ο Διευθυντής του σχολείου μας, κ. Δημήτρης Σιαμάγκας με αφορμή την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος "Τσάντα στο σχολείο" απέστειλε στους γονείς των μαθητών και μαθητριών του σχολείου την παρακάτω επιστολή. 

Αγαπητοί γονείς, σας ενημερώνουμε ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας,  με τη με υπ’ αρ. 2/10-09-2018 Πράξη του αποφάσισε την υλοποίηση της δράσης «Η τσάντα στο σχολείο». Η δράση αυτή οργανώθηκε και υλοποιήθηκε αρχικά από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του 10ου Δημ. Σχολείου στο Ίλιον Αττικής και στη συνέχεια υιοθετήθηκε ως προτεινόμενη καλή πρακτική από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Ειδικότερα για το σχολείο μας αποφασίστηκε η παραμονή της σχολικής τσάντας στην τάξη για δύο Σαββατοκύριακα, το πρώτο και το τρίτο κάθε μήνα από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους. Μαθητές και γονείς θα ενημερώνονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για την υλοποίηση της δράσης, ενώ θα υπάρχει μέριμνα ώστε τα βιβλία να μην είναι απαραίτητα για τα μαθήματα της Δευτέρας.
Αναμφίβολα, οι μαθητές είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους, που ξεκινούν την ημέρα τους νωρίς το πρωί και τελειώνουν αργά το βράδυ με πλήθος σχολικών αλλά και άλλων δραστηριοτήτων. Όμως στην πορεία προς την ενηλικίωση ο εφοδιασμός με γνώσεις και εφόδια συχνά αποδεικνύεται καταστροφικός για την παιδικότητα, τον αυθορμητισμό, την ψυχική ισορροπία. Αυτό που επιδιώκει η δραστηριότητα αυτή είναι η επιμήκυνση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών κατά το Σαββατοκύριακο, ώστε να μπορούν να περνούν περισσότερο και ποιοτικότερο χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να ασχολούνται με πράγματα που τους αρέσουν, τους δίνουν χαρά και είναι συμβατά με την παιδική τους ηλικία. Σε καμία περίπτωση η δράση δεν στοχεύει στην απαξίωση της μελέτης ή πολύ περισσότερο στην εγκατάλειψη κάθε νοητικής προσπάθειας, που συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών. 
Ελπίζω ότι η πρωτοβουλία αυτή θα δώσει τα απαραίτητα ερεθίσματα για αναδιοργάνωση του διαθέσιμου χρόνου και επανεκτίμηση του ρόλου της εργασίας στο σπίτι, καθώς και της αξίας των πηγών μάθησης που βρίσκονται εκτός σχολικού πλαισίου. Είμαι βέβαιος ότι και με τις δικές σας παρατηρήσεις και προτάσεις θα μπορέσουμε να υπηρετήσουμε με αποτελεσματικότητα τις αληθινές ανάγκες των παιδιών μας και να μην σταθούμε μόνο στις επιθυμίες τους.

Σέρρες, 4 Οκτωβρίου 2018
Ο Διευθυντής του 18ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών

 Δημήτριος Αθ. Σιαμάγκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου