Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

ΤΟ 18ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Η 19η Μαΐου έχει οριστεί με απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Το 18ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών τιμώντας την ημέρα αυτή οργάνωσε μια εκδήλωσης τιμής και μνήμης στους βάναυσα και απάνθρωπα εκδιωχθέντες Έλληνες του Πόντου κατά τις πρώτες ώρες του ημερήσιου προγράμματος. Οι εκπαιδευτικοί της Πέμπτης τάξης, κ.κ. Ζωή Βερβέρη και Χαράλαμπος Σαΐτογλου, επιμελήθηκαν  μια έκθεση φωτογραφίας με εικόνες και ντοκουμέντα για τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Ανατολής από τις πατρογονικές τους εστίες.
Στη συνέχεια ο Διευθυντής του σχολείου μας, κ. Δημήτρης Σιαμάγκας, αφηγήθηκε το ιστορικού του σχεδίου εξόντωσης των Ποντίων αδερφών μας, που οργάνωσε και υλοποίησε το Τουρκικό Κράτος στις αρχές του 20ού αιώνα, και αναφέρθηκε στις συνθήκες εγκατάστασής τους στη μακεδονική γη. Κατά τη διάρκεια του ιστορικού ακούστηκαν δύο τραγούδια - ύμνοι για το γένος των Ποντίων: το τραγούδι "Την πατρίδα μ' έχασα" και το "Πατρίδα μ' αραεύω σε".  
Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν τα νήπια κι οι Νηπιαγωγοί του 8ου και 30ου Νηπιαγωγείου Σερρών, καθώς και οι Προϊσταμένες τους, κ.κ. Πλιάτσικα Παρασκευή και Παππά Παναγιώτα.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Επταμύλων "ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ", κ. Παύλος Καρυπίδης, με τη βοήθεια δύο μελών του συλλόγου παρουσίασε τις παραδοσιακές στολές, αντρική και γυναικεία, των Ποντίων. Ο κ. Καρυπίδης ευχαρίστησε το σχολείο μας για την πρόσκληση και ευχήθηκε κάθε χρόνο τα σχολεία να κάνουν ανάλογες εκδηλώσεις με την ενθάρρυνση του Υπουργείου Παιδείας.
Το πρόγραμμα στη συνέχεια περιελάμβανε ποντιακούς χορούς από μαθητές της Πέμπτης τάξης με τη συνοδεία ποντιακής λύρας, που έπαιξε ο μαθητής Ανδρέας Φιλιππίδης, και νταουλιού, που έπαιξε η αδερφή του, Δήμητρα Φιλιππίδη.
Σειρά πήραν τα παιδιά, που στελεχώνουν το τμήμα παραδοσιακών χορών, που ίδρυσε και λειτουργεί ο Σύλλογος Γονέων, παρουσιάζοντας χορούς της ανατολής με την ευθύνη της δασκάλας τους, κ. Βιβής Δεμερτζή.
Λίγο πριν το τέλος, κι αφού τα παιδιά τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο, η γιορτή έκλεισε με την προσφορά εδεσμάτων από την πλούσια κουζίνα του Πόντου δείγμα της αγάπης των μητέρων και των γιαγιάδων των μαθητών μας. Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς δείξαμε το σεβασμό και την αναγνώριση στον πολύπαθο αγώνα των αδερφών μας Ποντίων με την κρυφή ελπίδα ότι οι δικοί τους αγώνες για να υπερβούν τις προκλήσεις και τις εναντιώσεις της μοίρας θα γίνουν και για μας φάροι και οδοδείκτες για την προσωπική μας ζωή αλλά και την ιστορική πορεία του Ελληνισμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου