Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ

Την Τετάρτη 8/3/2017 τα δύο τμήματα της Α΄ τάξης είχαν τη χαρά να φιλοξενήσουν, στην αίθουσα του Α1 και να παρακολουθήσουν μία εξαιρετική παρουσίαση από δύο μέλη του Ε.ΚΦ.Ε  (Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών) Σερρών. 

Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος  «Προσέγγιση των Φυσικών Επιστημών με παιχνίδια και παραμύθια», που εκπονούν τα δύο τμήματα της Α΄τάξης μαζί με τις δασκάλες τους Σαρηδημητρίου Μαρία και Γιαζιτζή Αναστασία.
 Η κ. Γιαννογλούδη Ελένη, δασκάλα-φυσικός, και ο κ. Κουταντώνης Σταύρος, Βιολόγος, έδειξαν στα παιδιά ότι υπάρχει ένας κόσμος διαφορετικός και αθέατος με γυμνό μάτι.

Η ενημέρωση ξεκίνησε με τον διαχωρισμό  των ορατών σε έμβια και άβια όντα. Με τα κατάλληλα φύλλα εργασίας και συμμετοχή των παιδιών εξήχθη το συμπέρασμα ότι υπάρχει « ένας κόσμος που δε φαίνεται». 


Ακολούθησε η παρουσίαση του μικροσκοπίου  και  λίγα απλά λόγια για τη χρήση του. Εξέπληξε το γεγονός ότι κάποιοι μαθητές γνώριζαν το μικροσκόπιο και τη χρήση του. 
Κατόπιν κάθε μαθητής κοίταξε μέσα στο μικροσκόπιο και είδε μικρούς οργανισμούς (μικροοργανισμούς) να κινούνται, να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται. Το ενδιαφέρον και η έκπληξη που προκάλεσε στα παιδιά αυτή τους η παρατήρηση, αποδεικνύει τη δίψα τους για γνώση πέρα από τα γνωστά και συνηθισμένα αντικείμενα.
Αυτό που άρεσε πολύ στα παιδιά ήταν η καλλιέργεια μικροοργανισμών μέσα σε θρεπτικό υγρό. Τηρώντας όλους τους κανόνες ασφάλειας, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την ανάπτυξή τους.

Κατόπιν εξηγήθηκε στα παιδιά ότι κάποιοι  από αυτούς τους μικροοργανισμούς μπορεί να είναι παθογόνοι, άρα  είναι ανάγκη να προστατεύονται από αυτούς. Με φύλλα εργασίας εξηγήθηκαν οι βασικοί κανόνες υγιεινής και με βιωματικό, παιγνιώδη τρόπο κατάλαβαν πόσο εύκολα μπορούν να διασπαρθούν τα μικρόβια.

Τα οφέλη ήταν πολλαπλά από την παραπάνω παρουσίαση.
     Ευχαριστούμε τους δύο συναδέλφους για όσα μας παρουσίασαν και μας έμαθαν.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου