Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ

Μια συγκινητική εκδήλωση έλαβε χώρα την Παρασκευή το πρωί στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών. Συγκεκριμένα, το σχολείο τίμησε την ημέρα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει να λησμονηθούν από τις επόμενες γενιές όσα υπέστησαν οι αδερφοί μας Πόντιοι κατά τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. 
Την ευθύνη για το περιεχόμενο και το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η μουσικός του σχολείου μας, κ. Πόπη Σισμάνη, κι η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, κ. Σοφία Καρατζά, που ετοίμασαν ένα πρόγραμμα με τραγούδια και χορούς από την πλούσια ποντιακή παράδοση. 
Το ιστορικό της Γενοκτονίας, την περιγραφή των δεινών που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου, τις συνθήκες εγκατάστασής τους στη μητέρα πατρίδα, τις αρετές που επέδειξαν κατά το ρίζωμά τους στα μέρη μας και το συμβολισμό της ημέρας ανέλαβε ο Διευθυντές του σχολείου μας, κ. Δημήτρης Σιαμάγκας. 
Η κ. Φιλιππίδου, μητέρα της Δήμητρας και του Ανδρέα, που έπαιξαν νταούλι και λύρα, ανέλαβε να παρουσιάσει τις στολές των Ποντίων. Η Σοφία Κωνσταντινίδου κι η Ευδοκία Χριστοφορίδου πλαισίωσαν τα ποηγούμεν παιδιά και συμπλήρωσαν τη μουσική ομάδα παίζοντας λύρα η πρώτη και τραγουδώντας η δεύτερη.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έκλεισε με χορούς από μαθητές και μαθήτριες του σχολείου τιμώντας με αυτό τον τρόπο την πολιτιστική ταυτότητα των Ελλήνων του Πόντου. Η ιστορική μνήμη δεν θα σβήσει ποτέ όσο η μεγαλύτερη γενιά περνά τη γνώση στη νεότερη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου