Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

ΟΠΩΣ 2300 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ...


Σήμερα, Τρίτη 20 Μαρτίου 2018, εμείς οι μαθητές της Στ τάξης του 18ου Δημοτικού Σχολείου  Σερρών συμμετείχαμε σε  ένα από τα καλύτερα πειράματα, το πείραμα του Ερατοσθένη, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας.
 Το πείραμα του Ερατοσθένη είναι ένα από τα πιο σημαντικά πειράματα που πραγματοποιήθηκε στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πριν από 2300 χρόνια ο Ερατοσθένης  μέτρησε την περιφέρεια της Γης. Ο Ερατοσθένης πληροφορήθηκε ότι στη Συήνη (σημερινό Ασουάν) ο ήλιος κατά το μεσημέρι του θερινού ηλιοστασίου ρίχνει τις ακτίνες του κάθετα στον ορίζοντα και φωτίζει τον πυθμένα ενός πηγαδιού. Την ίδια στιγμή στην Αλεξάνδρεια οι ακτίνες του ηλίου σχηματίζουν μια γωνία 7,2ο με την κατακόρυφο του τόπου. 
Στη συνέχεια μέτρησε την απόσταση Αλεξάνδρειας – Συήνης (σημερινό Ασουάν)  και υπολόγισε, όπως φαίνεται στο σχήμα που ακολουθεί, με ακρίβεια (απόκλιση μόλις 3%) την περιφέρεια της γης. 
Σαν το Ερατοσθένη κι εμείς πήραμε τα σύνεργά μας, ένα κοντάρι, ένα γνώμονα, ένα μοιρογνωμόνιο, μια μετροταινία, μολύβι, χαρτί και στηθήκαμε στην πλατεία Ελευθερίας μαζί με το 1ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο κάτω από τον ήλιο της εαρινής ισημερίας. 
Περιμέναμε με πολλή υπομονή να έρθει η κατάλληλη ώρα (για την πόλη μας 12:34 μ.μ.), όταν δηλαδή ο ήλιος θα ρίχνει κάθετα τις ακτίνες του στον Ισημερινό με το ίδιο γεωγραφικό πλάτος με τις Σέρρες)

  Και μόλις ήρθε η ώρα Στρωθήκαμε στη δουλειά σαν σύγχρονοι Ερατοσθένης Τα αποτελέσματα ήταν 

συναρπαστικά και πρωτόγνωρα για μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου