Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ - ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

 Τα έθιμα και οι παραδόσεις φτάνουν ως τις μέρες μας από την αρχαία Ελλάδα. Ένα από αυτά είναι και τα χελιδονίσματα, ένα ξεχωριστό, που λαμβάνει χώρα τον Μάρτιο, τον πρώτο μήνα της άνοιξης. Σκοπός του εθίμου είναι ο εορτασμός του ερχομού των χελιδονιών, που σηματοδοτεί την έναρξη της Άνοιξης. 
Το τέλος του Χειμώνα και τον ερχομό των χελιδονιών γιόρταζαν τα παιδιά από την αρχαιότητα με τα "χελιδονίσματα". Την πρώτη μέρα της Άνοιξης, λοιπόν, τα παιδιά κρατώντας ένα ομοίωμα της χελιδόνας,τραγουδούσαν στην πόλη ή στο χωριό τους "Χελιδόνα έρχεται απ' τη Μαύρη θάλασσα ...) και μοίραζαν στους ανθρώπους το γνωστό Μάρτη, δηλαδή τη στριφτή κλωστή από άσπρο και κόκκινο νήμα, για να μην τους πιάνει ο μαρτιάτικος ήλιος. Την κλωστή αυτή έβραζαν απ' το χέρι, όταν έβλεπαν το πρώτο χελιδόνι ή πελαργό. 
Το έθιμο τηρείται και σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων και οι Σέρρες. Τα χελιδονίσματα είπαν οι μαθητές σήμερα στο σχολείο μας κι επισκέφτηκαν και το γραφείο του Διευθυντή που υποδέχτηκε τα παιδιά με λαχταριστές λιχουδιές. 
Και του Χρόνου!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου