Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΛΥΚΙΑ ΣΑΝ ... ΣΟΚΟΛΑΤΑ


Η προγραμματισμένη για την Πέμπτη 26 Μαρτίου εκπαιδευτική επίσκεψη στο εργοστάσιο σοκολάτας, που φιλοξενείται στο χώρο της διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των μαθητών/τριών της Ε και ΣΤ τάξης. Παρά το ότι η μέρα έμοιαζε φθινοπωρινή (λόγω του καιρού), η διάθεση όλων ήταν εξαιρετική και το σχολείο μας ήταν συνεπέστατο στο ραντεβού του. 


Στην είσοδο του εργοστασίου μας περίμεναν οι άνθρωποι του εργοστασίου σοκολάτας, που με περίσσια ευγένεια μας καλωσόρισαν, προσφέροντάς μας ένα γλύκισμα και δίνοντάς μας τις απαραίτητες πληροφορίες για την επίσκεψη, που μόλις είχε ξεκινήσει. 



 Θέλοντας να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε το κλίμα, στο οποίο ευδοκιμεί το κακαόδεντρο, οι άνθρωποι του εργοστασίου είχαν αναπαραστήσει ένα τροπικό δάσος, το οποίο διασχίσαμε, για να καταλήξουμε στο χώρο πληροφόρησης, όπου ο ηθοποιός Τσαλταμπάσης μέσα από ένα καλαίσθητο κι ευφάνταστο βίντεο μας αφηγήθηκε την ιστορία της σοκολάτας. Λίγο πριν μας είχε δοθεί ένας αληθινός καρπός κακαόδεντρου, τον οποίο περιεργαστήκαμε όλοι μας, καθώς περνούσε απ' το χέρι του ενός στον άλλο.
Στη συνέχεια ακολουθήσαμε ένα διάδρομο, ο οποίος είχε στα αριστερά του προθήκες, που φιλοξενούσαν αληθινούς καρπούς στα διάφορα στάδια ωρίμανσης: απ' την εποχή που είναι πάνω στο δέντρο μέχρι την ώρα που γίνεται σκόνη. Στο τέλος του διαδρόμου οδηγηθήκαμε σε μια αίθουσα, κι εκεί δόθηκαν σε όλους έτοιμα έντυπα και μαρκαδόροι, για να ζωγραφίσουν όσοι ήθελαν τους καρπούς, που μόλις είχαμε δει. Τα περισσότερα παιδιά πήραν μαζί τους στο τέλος το σχέδιό τους, ενθύμιο μιας ουσιαστικής εκπαιδευτικής επίσκεψης. 
Αυτό που φαίνεται ότι χάρηκαν περισσότερο οι μαθητές/τριες, ήταν η δυνατότητα να αγγίξουν και να πλάσουν την πάστα από τον επεξεργασμένο καρπό, ο οποίος έπαιρνε μια ελαστική μορφή και μπορούσε κανείς με ένα εργαλείο να "κόψει" αυτή τη ζύμη δίνοντάς της διάφορα σχέδια. Όλα τα παιδιά πέρασαν από κει κι όλα πήραν μαζί τους το σχέδιο, που δημιούργησαν, ως άλλο ένα ενθύμιο. 
Μετά από το εκπαιδευτικό κομμάτι ακολούθησε η συνάντηση με τον εμψυχωτή του εργοστασίου. Ένας καταπληκτικός καλλιτέχνης ξεσήκωσε τα παιδιά με το καλοσχεδιασμένο πρόγραμμά του και φροντίζοντας να μεταδώσει τις πληροφορίες που ήθελε με διασκεδαστικό κι ενθουσιώδη τρόπο. 
Δίπλα στο χώρο που μας φιλοξένησε και μας διασκέδασε βρισκόταν μια έκθεση με πανέμορφα γλυπτά φτιαγμένα από λευκή και μαύρη σοκολάτα σε σχέδια πολύ γνωστά κι αγαπημένα, όπως ο Λευκός Πύργος, το τάβλι, κ.ά.  

Η ξενάγηση στο χώρο είχε ολοκληρωθεί. Είδαμε από κοντά τη διαδικασία παρασκευής ενός προϊόντος που μας είναι τόσο οικείο - και σε κάποιους λαχταριστό. Πάνω απ' τα κεφάλια μας περιφέρονταν σάκοι γεμάτοι με τον πολύτιμο καρπό, δίνοντάς μας την εντύπωση ότι βρισκόμαστε σε αληθινό εργοστάσιο κι όχι σε έναν παραμυθένιο χώρο. Η ώρα για να ξεκουραστούμε και να απολαύσουμε μια ζεστή σοκολάτα είχε φτάσει. Τότε βρήκαμε την ευκαιρία να ευχαριστήσουμε και την ξεναγό, που μας συνόδευσε στο γλυκό μας ταξίδι, τη Δώρα. 
Η επίσκεψή μας δεν είχε ολοκληρωθεί. Πήγαμε με τα πόδια στο Βασιλικό Θέατρο, από όπου θα ξεκινούσε η τουριστική γραμμή του λεωφορείου, ξεναγώντας μας στα σημαντικότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης.  Επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο - με μισή ώρα καθυστέρηση  είναι αλήθεια - και ξεκίνησε ένα ωριαίο συναρπαστικό ταξίδι στα βυζαντινά κυρίως μνημεία της πόλης. 
Ο ξεναγός μας ήταν πολύ ενημερωμένος κάνοντας τη διαδρομή ακόμα πιο ενδιαφέρουσα με τις περιγραφές του. Απ' το Λευκό Πύργο στο Λιμάνι, κι από κει στην Άνω Πόλη και τα Τείχη του Θεοδοσίου, η διαδρομή υπήρξε μοναδική. Το κόσμημα της Θεσσαλονίκης, ο ναός του αγίου Δημητρίου, ήταν στο πρόγραμμά μας όμως η καθυστερημένη έναρξη της τουριστικής διαδρομής δεν μας επέτρεψε να τον επισκεφτούμε. Ίσως στην επόμενη επίσκεψη στην συμπρωτεύουσα .... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου