Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ


Παρασκευή 20 Μαρτίου ώρα 7.30 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών. Οι καλεσμένοι άρχισαν να παίρνουν τη θέση τους. Ο Διευθυντής υποδέχεται τους γονείς των μαθητών, τους συγγενείς τους, τους συναδέλφους που ήρθαν για τη γιορτή και τους Σερραίους και τις Σερραίες, που έμαθαν για την τιμητική εκδήλωση για το Σερραίο αγωνιστή του 21 κι ήρθαν να αποδώσουν κι αυτοί το τιμητικό παρόν. Ξεχωριστή η παρουσία του Δημάρχου Σερραίων, κ. Πέτρου Αγγελίδη. Ακόμα υποδεχτήκαμε τον Αντιδήμαρχο Εμμανουήλ Παπά κ. Γεώργιο Στόικο, που εκπροσωπούσε το Δήμαρχο, κ. Δημήτρη Νότα, την Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρισης του Δήμου κ. Δήμητρα Παπουτσή, τη Δημοτική Σύμβουλο του ίδιου Δήμου, κ. Πυρινή, τη Δημοτική Σύμβουλο του Δήμου Σερρών, κ. Δέσποινα Ιλανίδου, την Πρόεδρο του Ομίλου ΟΡΦΕΑ Σερρών, κ. Γιούλη Σπυρίδου, τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων Πενταπόλεως και Εμμανουήλ Παπά, κ.κ. Μήλτσιο και Πάνου, το Σχολικό Σύμβουλο τς 2ης εκπ/κής περιφέρεια κ. Χρήστο Πράμα, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών "Ο Εμμ. Παπάς", κ. Κωνσταντίνο Στρίκα, και τους Αιρετούς εκπροσώπους στο ΠΥΣΠΕ Σερρών, κ. Μαρία Νέλλα και Αναστάσιο Λασπά.  Τιμητική και συγκινητική η παρουσία του συγγραφέα του έργου και δάσκαλου, καταγόμενου απ' τη γενέτειρα του ήρωα, κ. Αθανάσιου Βοζιάνη. 


Την εκδήλωση άνοιξε ο φιλόλογος κ. Θωμάς Νώτας, ο οποίος παρουσίασε με αποκαλυπτικό τρόπο τη συμβολή της μεγάλης αυτής προσωπικότητας στον εθνεγερτήριο αγώνα του '21. 
Στη συνέχεια στην καλαίσθητη και φιλόξενη αίθουσα του αμφιθεάτρου "Γεώργιος Καφταντζής" παρουσιάστηκε η ολοκληρωμένη παράσταση, που σχεδιάστηκε, συντονίστηκε και παρουσιάστηκε απ' τη δασκάλα της Πέμπτης τάξης κ. Αγγελική Τερζή, κι είχε ως περιεχόμενο την προσφορά της οικογένειας του Εμμανουήλ Παπά, τη δράση του στον αγώνα και το μαρτυρικό του θάνατο στο δρόμο προς την Ύδρα.

 Καταπληκτικά απέδωσαν οι μαθητές κι οι μαθήτριες τους ρόλους τους στην παράσταση. Ερμηνείες που συγκίνησαν τους θεατές και τους έφεραν δάκρυα στα μάτια και σφίξιμο στην καρδιά για τις θυσίες, που υπέστη ο Αρχιστράτηγος των Μακεδονικών Δυνάμεων. με μοναδική για την ηλικία και τις εμπειρίες τους ευαισθησία τα αγόρια και τα κορίτσια των μεγάλων τάξεων που ενσάρκωσαν τους σχετικούς ρόλους απέδωσαν το θεατρικό κείμενο του κ. Βοζιάνη και σίγουρα κατέγραψαν μνήμες κι εμπειρίες, που θα τους συνοδεύουν για όλη τους τη ζωή. Τη μοναδική κι επιβλητική παρουσία τους στη σκηνή του αμφιθεάτρου ενίσχυαν τόσο οι εξαιρετικής ομορφιάς παραδοσιακές στολές, που μας δάνεισαν οι Σύλλογοι Εμμανουήλ Παπά και Πεθελινού, ο Σύλλογος Βλάχων "Γεωργάκης Ολύμπιος" κι ο Σύλλογος Βλάχων και φίλων "Λαϊλιάς" όσο κι η επένδυση με μουσική υπόκρουση και προβολή επιλεγμένου ψηφιακού υλικού, την επιμέλεια των οποίων είχε η δασκάλα κ. Ελένη Γιαννογλούδη.  


Με τη λήξη της θεατρικής παράστασης παραδοσιακοί χοροί ακολούθησαν για να τονίσουν ακόμα περισσότερο το χαρακτήρα της γιορτής, που ως εθνική επέτειος ενισχύει το φρόνημα των Ελλήνων όλης της Οικουμένης. με τις λαμπρές φορεσιές τους αγόρια και κορίτσια ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους και στο χορό σκορπίζοντας ενθουσιασμό στους θεατές και αποζημιώνοντας με την αναγκαία ικανοποίηση τη γυμνάστρια του σχολείου μας, κ. Σοφία Αραμπατζή, που δίδαξε τους χορούς. 
Γρήγορες εναλλαγές, τα μικρόφωνα να περνούν απ' τον ένα στον άλλο, εμψύχωση και ηρεμία μεταξύ δύο σκηνών ... όλα εκείνα που  εξελίσσονται στα παρασκήνια και στο χώρο προετοιμασία κι οι θεατές δεν τα βλέπουν αλλά καταλαβαίνουν στο τέλος ότι όλα πήγαν καλά, γιατί κάποιος συντόνιζε, χρονομετρούσε, φρόντιζε για την ηρεμία του χώρου και την ασφαλή χρήση των μέσων. Το ρόλο αυτό στην παράσταση είχε αναλάβει η καθηγήτρια Αγγλικών, κ. Δήμητρα Μηνά. ρόλο που φρόντισε να μάθει πολύ καλά παρακολουθώντας τις συχνές πρόβες.   
   Η χορωδία του σχολείου αποτελούμενη από αγόρια και κορίτσια της Ε και ΣΤ τάξης ξεκίνησαν το μουσικό τους πρόγραμμα με το Θούριο του Εμμανουήλ Παπά "Μακεδόνες Εγερθείτε". Τα τραγούδια δίδαξε η μουσικός του σχολείου μας κ. Πόπη Σισμάνη, που διηύθυνε τη χορωδία με μαεστρία, ενώ μια άλλη μουσικός, συνεργάτης του σχολείου μας σε ανάλογες εκδηλώσεις, η κ. Χριστίνα Αλμπανάκη, ηγούνταν πολυμελούς μουσικού σχήματος που συνόδευε τα παιδιά σε όλο το μουσικό τους πρόγραμμα. 

Την εκδήλωση έκλεισε η χορωδία της γενέτειρας του ήρωα με τραγούδια, που σχετίζονται με την ευρύτερη περιοχή των Δαρνακοχωριτών. Πανέμορφες κυρίες, πλαισιωμένες από ευθυτενείς κυρίους υπό τη Διεύθυνση του μουσικού κ. Διονύση Βαφειάδη, γέμισαν την αίθουσα με την καλλίφωνη παρουσία τους.  
Μια πανέμορφη εκδήλωση που πέρασε στην ιστορία του σχολείου και της πόλης έκλεισε. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε όσους μας εμπιστεύτηκαν πολύτιμα κειμήλια για την αισθητική της παράστασης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου