Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΜΕ

Μια εκδήλωση ειδικού ενδιαφέροντος έχει προγραμματιστεί για την τελευταία ημέρα του Φλεβάρη. Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Τετάρτης τάξης έχουν εργαστεί ακούραστα εδώ και πολλές εβδομάδες, ώστε να παρουσιάσουν μοναδικά τόσο τα παιχνίδια που έπαιζαν οι συνομήλικοί τους τον περασμένο αιώνα, όσο και το έθιμο του παραδοσιακού σερραϊκού γάμου, με τα εδέσματα που τον συνοδεύουν.
Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί στον αίθριο χώρο του 1ου ορόφου του σχολείου μας την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στις 10.00 το πρωί. 

                                         Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 


Ελάτε να ζήσουμε μαζί στιγμές ξενοιασιάς από την εποχή που ο ελεύθερος χρόνος μας αφθονούσε και δεν τον αφήναμε να πάει χαμένος….

Τον ζούσαμε όπως όριζε η ηλικία μας… Παίζαμε !!!

Ελάτε να αναβιώσουμε τα έθιμα του γάμου με τη συνοδεία της παραδοσιακής μουσικής και των εδεσμάτων, που τα συνοδεύουν.


Όλα αυτά στην παρουσίαση της εργασίας της Δ΄ τάξης, που θα πραγματοποιηθεί στον αίθριο χώρο του σχολείου μας την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 10.00΄. 

ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ 

Κανένας άνθρωπος, καμία ανθρώπινη κοινωνία δεν ξεκινά απ’ το μηδέν. Βρίσκεται μέσα σε παραδόσεις, οι οποίες διασώζουν την πολιτισμική δημιουργία του παρελθόντος και αποτελούν τη βάση και την προϋπόθεση για την πολιτισμική έκφραση στο παρόν. Ο καθένας μας γίνεται άνθρωπος μέσα από την αναμέτρησή του με τη συσσωρευμένη δημιουργία της κοινωνίας του, με το πολιτισμικό περιβάλλον του, μέσα από την εκμάθηση της γλώσσας, την εσωτερίκευση αξιών και κανόνων συμπεριφοράς, την ένταξή του στη θρησκευτική παράδοση, κλπ.

 Τον πολιτισμό, που οι πρόγονοί μας δημιούργησαν, οφείλουμε να τον μεταλαμπαδεύσουμε ως παρακαταθήκη ζωής κι εμείς στις νεότερες γενεές αναπτύσσοντας τις δημιουργικές μας δυνάμεις μέσα από τη συνάντηση με τα πολιτιστικά αγαθά της Παράδοσης.

Το σχολείο είναι ο πλέον ιδανικός τόπος συνάντησης της αγωγής και του πολιτισμού, ο τόπος όπου κάθε κοινωνία προσπαθεί να βοηθήσει τη νέα γενιά, ώστε να γνωρίσει τον πολιτισμό, να τον αποδεχτεί και να τον οικειοποιηθεί.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται κι η προσπάθεια των μαθητών και μαθητριών της Τετάρτης Τάξης, οι οποίοι σε συνεργασία με μαθητές κι άλλων τάξεων και με την καθοδήγηση της δασκάλας τους, Αγγελικής Τερζή, και της γυμνάστριας του σχολείου, Ραλλούς Καγιόγλου, μας παρουσιάζουν τα παραδοσιακά παιχνίδια του προηγούμενου αιώνα και το έθιμο του παραδοσιακού γάμου με τα συνοδευτικά εδέσματα.



Ο Διευθυντής του 18ου Δημ. Σχολείου Σερρών

Δημήτριος Αθ. Σιαμάγκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου