Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

ΜΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ … ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ


Το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης  ευρισκόμενο στην καρδιά του σύγχρονου αστικού κορμού της πόλης, στεγάζεται σε ένα από τα ιστορικά κτίρια των αρχών του 20ου αιώνα. Αποτελεί δημιούργημα του αρχιτέκτονα Vitaliano Posseli, και χτίστηκε το διάστημα 1900-1902. Ο Ποζέλι στάλθηκε το 1886 στη Θεσσαλονίκη από την Οθωμανική κυβέρνηση για να χτίσει τα σημαντικότερα δημόσια κτίρια.


Το Μουσείο φιλοξενεί εννιά μόνιμες εκθέσεις με πάνω από 10.000 ιστορικά κειμήλια, αποτελώντας έτσι ένα ολοκληρωμένο μουσείο σύγχρονης ιστορίας και πολιτισμού.  

Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία  να παρακολουθήσουμε  μία ζωντανή αναπαράσταση όλης της σύγχρονης νεοελληνικής ιστορίας, από την προετοιμασία της Ελληνικής Επανάστασης  μέχρι και τα τέλη του 20ου αιώνα. 
Σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο, συναντήσαμε  και αλληλεπιδράσαμε  μέσω της βιωματικής επαφής με κειμήλια των κρατών που συμμετείχαν σε όλες τις ιστορικές περιόδους ως σύμμαχοι ή αντίπαλοι του ελληνικού στρατού, με  αυθεντικά χειρόγραφα, χάρτες, πίνακες ζωγραφικής, μετάλλια και τάγματα αριστείας, στολές, σημαίες και όπλα.

Ένα από τα πιο σύγχρονα και καλοστημένα μουσεία στην Ελλάδα, είναι  το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Προσεγμένο σε κάθε λεπτομέρεια και δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα μεγάλα μουσεία του εξωτερικού. Λιτό και επιβλητικό, με χαμηλό φωτισμό και προφίλ, που όμως αναδύει μία δύναμη.  

Πλούσια εκθέματα, μεγάλη ποικιλία που καλύπτει αιώνες, αρκετοί από τους οποίους λαμπροί, της ιστορικής μας διαδρομής. Τα εκθέματα καλύπτουν με σημαντική επιτυχία όλες τις εκφάνσεις της ζωής κατά τη Βυζαντινή περίοδο και όλοι έχουμε να μάθουμε και να θαυμάσουμε πολλά, αν αφιερώσουμε τον απαραίτητο χρόνο και την απαιτούμενη προσοχή.
Τέλος, να ευχαριστήσουμε το προσωπικό του Πολεμικού Μουσείου και την ξεναγό μας κα Χατζηγεωργίου Μαργαρίτα, οι οποίοι με τις συνεκτικές τους ξεναγήσεις, μας  βοήθησαν  να βιώσουμε  και να κατανοήσουμε την ουσία των ιστορικών εποχών, ιστορικών γεγονότων, αλλά και τη σύνδεσή τους με τη σύγχρονη ιστορική συγκυρία. 
                      ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Ε΄ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤ΄  ΤΑΞΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου