Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Στις 24 Οκτωβρίου ήταν η ημέρα κατά της παχυσαρκίας και πήγαμε όλη η τάξη μας στη βιβλιοθή­κη.            Εκεί η κ. Ντίνα Αραμπατζή μας εξήγησε ότι πρέπει να τρώμε υγιεινά, όπως: όσπρια, λαχανικά και φρούτα, με κορυφαία το σκόρδο και το κρεμμύδι. Τόνισε ότι στην Ελλάδα, δυστυχώς, υπάρχουν πολλά παχύσαρκα παιδιά. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες και για τη στοματική υγιεινή με ενδιαφέρουσες προτάσεις, για να φτιάξουμε δικής μας οδοντόκρεμα με υλικά από την κουζίνα μας. Ακολούθησε παιχνίδι- κουίζ με φρούτα και λαχανικά.
Οι μαθητές της Ε τάξης


Το κουδούνι έχει χτυπήσει. Τα παιδιά μαζεύονται. Κάτι πολύτιμο κρατούν. Τρέχουν στους διαδρόμους.
Το σχολείο μοσχοβολά φρεσκοψημένο ψωμί. Είναι οι αρτολιχουδιές από το φούρνο του πατέρα της Κλαίρης. Σε λίγο τα θρανία της τάξης μας μεταμορφώθηκαν σ΄ένα τεράστιο τραπέζι , όπου πάνω του φιγουράρουν φρέσκα φρούτα εποχής από το οπωροπωλείο της οικογένειας του Νίκου, παραδοσιακό τυρί-φέτα φτιαγμένο από τον παππού του Νικήτα, αγνό μέλι  από το μελισσοκόμο θείο της Άννας,  ζουμερές  σαρκώδεις ελιές  από τα λιόδεντρα του Στέλιου, σπιτική μαρμελάδα  και γιαούρτι από τις μητέρες της Νικολέττας και της Σοφίας, γευστικές τομάτες και αγγουράκια από τους κήπους του Άκη, αγνό ελαιόλαδο από το φετινό λιομάζεμα από χωριό του Αλέξανδρου, αφράτοι ξηροί καρποί από τους γονείς του Γιώργου, αυγά ημέρας από τη γιαγιά του Θάνου και υπέροχο γλυκό κουταλιού κυπριακής συνταγής από τη μητέρα του Νίκου Π.
            Χθες μιλήσαμε για το τι περιέχει μια ισορροπημένη και υγιεινή μεσογειακή διατροφή. Σήμερα κάνουμε πράξη, αυτά που συζητήσαμε χθες. Φέραμε προϊόντα της δικής μας γης. Φτιάξαμε ένα ολοκληρωμένο ελληνικό πρωινό γεύμα.  Τροφή σπουδαία  για το σώμα μας αλλά και για το μυαλό μας. Άλλωστε breakfast λέγεται στα αγγλικά, που σημαίνει Break the fast δηλαδή σπάω, διακόπτω τη “νηστεία” της νύχτας, για να τραφεί ο οργανισμός μας με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να ανακτήσει έτσι τις δυνάμεις του.
            Καθημερινά ένα σωστό πρωινό μας βοηθάει να μην είμαστε μόνιμα κουρασμένοι, να παρακολουθούμε καλύτερα τα μαθήματα μας, να μαθαίνουμε πιο εύκολα συγκεντρώνοντας την προσοχή μας και έτσι να σημειώνουμε βελτίωση στη σχολική μας επίδοση. Υπογραμμίστηκε ότι έρευνες έδειξαν έτσι αυξάνει και το IQ μας. Ακούσαμε, επίσης, ότι ένα καλό πρωινό ενεργοποιεί καλύτερα το μεταβολισμό μας, δηλαδή βοηθάει στο να γίνονται καλύτερα οι καύσεις. Έτσι δεν πεινάμε και δεν καταφεύγουμε σε πρόχειρες παχυντικές τροφές αποφεύγοντας εύκολα  την παχυσαρκία.“Δείξε μου το πρωινό σου  .......να σου πω ποιος είσαι” άλλωστε “η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται” 
 Οι μαθητές της ΣΤ2 τάξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου