Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ - ΕΜΜ ΠΑΠΑΣ: ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ

Την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018 τα δύο τμήματα της έκτης τάξης (ΣΤ1 και ΣΤ2) του σχολείου μας επισκέφθηκαν το χωριό του Εμμανουήλ Παπά, που βρίσκεται στον ομώνυμο δήμο, και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) της πόλης μας .
Η παρουσία μας στο Τ.Ε.Ι. Σερρών έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος της κυκλοφοριακής αγωγής που έγινε υποχρεωτικό για τις «μεγάλες» τάξεις και ξεκίνησε στο τρίτο τρίμηνο για την έκτη τάξη. Η καινοτομία αυτού του προγράμματος είναι ότι φέτος ξεκίνησε  πιλοτικά να γίνεται εξ αποστάσεως μέσω μιας ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας που δημιούργησε ο δάσκαλος του ΣΤ1 κ. Στρίγκας Κωνσταντίνος και υποστηρίζεται από το τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Τ.Ε.Ι. Σερρών. 
Η επίσκεψη περιελάμβανε και γνωριμία με το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής  του  TEI Κεντρικής Μακεδονίας-Σέρρες. Στο φιλόεξνο χώρο του τμήματος ο κάθε μαθητής έχοντας το δικό του Η/Υ επεξεργάστηκε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού, δημιούργημα των φοιτητών του τμήματος. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τον server του ΤΕΙ όπου ο κ. Βαρσάμης εξήγησε στους μικρούς μαθητές τον τρόπο λειτουργίας  του καθώς και τις αποθηκευτικές δυνατότητές του (100ΤΒ, μοναδικός στο είδος του σε Αν. Μακεδονία και Θράκη). 
Η εκπαιδευτική δραστηριότητα στο χώρο του ΤΕΙ στόχευε επιπλέον στην απόδοση τιμών στον Κύπριο μαθητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη, η προτομή του οποίου κοσμεί την είσοδο στο Κεντρικό Αμφιθέατρο, που φέρει το όνομά του. Η στιγμή που σταθήκαμε μπροστά στην προτομή του Κύπριου αγωνιστή ήταν πολύ συγκινητική, καθώς ο μαθητής είχε τραγικό και συνάμα ηρωικό τέλος στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας του από τους Άγγλους. 
Ακολούθως ξεκινήσαμε το ταξίδι μας προς τη γενέτειρα του Σερραίου ήρωα της επανάστασης του 1821. Η επίσκεψη αυτή προγραμματίστηκε με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, που θα γιορτάσουμε σε λίγες μέρες και το θεατρικό, που θα παίξει στη σχολική γιορτή το ΣΤ1 και αφορά τη ζωή του Σερραίου αγωνιστή. 
    Η γνωριμίας μας με την κοινότητα Εμμανουήλ Παπάς (πρώην Δοβίτσα) ήταν συναρπαστική. Αρχικά, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, η οποία χτίστηκε το 1805 με πρωτοβουλία και οικονομική βοήθεια του ήρωα Εμμανουήλ Παπά. Στην εκκλησία μας υποδέχτηκε ο ιερέας του χωριού, πατέρας Αθανάσιος,  ο οποίος μας μίλησε για την ιστορία του ιερού ναού, τις αγιογραφίες που έχουν μια διαφορετική τεχνοτροπία από αυτές που βλέπουμε στις περισσότερες εκκλησίες μας, την προσωπικότητα του Εμμανουήλ Παπά και επίσης μας ανέφερε πόσο δύσκολο είναι, δυστυχώς, να γίνει συντήρηση και αποκατάσταση των φθορών που προκάλεσε ο χρόνος (άνω από 200 χρόνια ) τόσο στις εικόνες όσο και στο τέμπλο που είναι καλυμμένο με φύλλα χρυσού.
    Αφού οι μαθητές είδαν τις παλιές εικόνες του ναού και τα χειροποίητα έργα τέχνης όπως το τέμπλο, το δεσποτικό κλπ. μας υποδέχτηκε ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος, κύριος Πάνου Γεώργιος. Με ιδιαίτερη ζεστασιά και χαρά μας οδήγησε στο παλιό σχολαρχείο που σήμερα στεγάζει το μουσείο του ήρωα Εμμανουήλ Παπά και βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία. 
Ο  κος    Πάνου, αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του χωριού, που ονομαζόταν  παλιότερα  Δοβίτσα,  για την ιστορία του κτιρίου το οποίο ήταν σχολαρχείο, μας μίλησε για τη ζωή και το έργο του Εμμανουήλ Παπά. 
Έπειτα κατεβήκαμε στο ισόγειο του κτιρίου που στεγάζει το μουσείο και εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν όπλα και έγγραφα από τα χρόνια της ελληνικής επανάστασης.
Προσθήκη λεζάντας
     Κατόπιν πήγαμε στην πλατεία του χωριού, όπου βρίσκεται το σπίτι του ήρωα, αλλά, δυστυχώς, ήταν κλειστό και έτσι το είδαμε εξωτερικά μόνο. Στην πλατεία επίσης είδαμε και την προτομή του Εμμανουήλ Παπά καθώς και τον πλάτανο που υπήρχε (ένα κομμάτι του κορμού υπάρχει σήμερα) και ήταν 600 ετών .  Ο πλάτανος δυστυχώς λόγω ασθένειας κόπηκε το 2014 αλλά στη θέση φυτεύτηκε καινούριος, για να συνεχίσει την ιστορία του.
     Αφού ευχαριστήσαμε τον πρόεδρο για την φιλοξενία του και βγάλαμε αναμνηστικές φωτογραφίες, οι μαθητές χαλάρωσαν στην πλατεία και στην παιδική χαρά που υπήρχε στο όμορφο αυτό χωριό μας πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής. Σίγουρα ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για όλους και σίγουρα θα την θυμόμαστε με χαρά, γιατί γνωρίσαμε την ένδοξη ιστορία του τόπου μας, που αρκετές φορές αγνοούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου