Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 29 Οκτωβρίου περίπου στις 8.00 το βράδυ η ημερίδα που ήταν αφιερωμένη στη συνεργασία σχολείου - οικογένειας, ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά ανεπιθύμητες συμπεριφορές βίας. Μετά την εισήγηση που έκανε η κ. Φανή Καραγκιόζη, στέλεχος του κέντρου "ΟΑΣΙΣ", οι γονείς που βρέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου απηύθυναν ερωτήματα, που τους απασχολούσαν  ζητώντας λύσεις. 
Μετά τη λήξη της εκδήλωσης η κ. Καραγκιόζη δήλωσε ότι είναι στη διάθεση και όσων γονέων δεν κατάφεραν να είναι παρόντες. Για το λόγο αυτό μπορούν να επικοινωνούν μαζί της στο τηλέφωνο του κέντρου (2321053222), ώστε να προγραμματίζεται μια συνάντηση συνεργασίας. 

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

ΑΛΛΑΞΑΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ;

Στους χειμερινούς ρυθμούς επανήρθε σήμερα Κυριακή 26 Οκτωβρίου η χώρα μας με την αλλαγή ώρας. Στις 04:00 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών γύρισαν μία ώρα πίσω κι έδειξαν 03:00, καθώς έληξε η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας. Η χειμερινή ώρα θα διαρκέσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2015 και ειδικότερα έως τις 29-03-2015 οπότε επανέρχεται η θερινή ώρα. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ (άρθροτου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Ιανoυαρίου 2001.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά. Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε

Στα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί η μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο. Στη δεκαετία όμως του 1970, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973 αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας με έναρξη το 1975. Επομένως η αλλαγή είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη μέλη τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο. (πηγή: wikipedia)

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ



Αγαπητοί γονείς, στην εποχή μας όλο και πληθαίνουν τα περιστατικά έντονων αντιπαραθέσεων, όπου παρατηρούνται βίαιες συμπεριφορές, που δεν ταιριάζουν με το χώρο του σχολείου και της αγωγής. Με στόχο να αναζητήσουμε τα αίτια, τα συμπτώματα, τις συνέπειες και τις πιθανές λύσεις σε θέματα που υποκρύπτουν βία και ανεπιθύμητες συμπεριφορές σας καλούμε σε ενημερωτική εκδήλωση, που οργανώνει ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΟΑΣΙΣ» την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 6.00 το απόγευμα στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου. Στην εκδήλωση το στέλεχος του Κέντρο Φανή Καραγκιόζη θα αναπτύξει το θέμα «Το σχολείο χώρος αποδοχής και ασφαλούς συμβίωσης – Ο ρόλος της οικογένειας». Μετά τη λήξη της εισήγησης θα ακολουθήσει συζήτηση.

ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΟΑΣΙΣ ΣΤΟ 18ο


Στα πλαίσια του Προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης με θέμα "Από το Εγώ στο ... Εμείς" και "Σχολικός Εκφοβισμός" τα στελέχη του Κέντρου ¨ΟΑΣΙΣ¨, κ. Φανή Καραγκιόζη και Χρήστος Κρυωνάς, επισκέφτηκαν σήμερα Πέμπτη 23 Οκτωβρίου την Ε τάξη και το δεύτερο τμήμα της Δ, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν και να προβληματίσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες σχετικά με τα παραπάνω θέματα. Ακολούθησαν δράσεις, όπως:
 - Τα παιδιά συστήθηκαν μεταξύ τους και με τους εκπαιδευτικούς παρουσιάζοντας τον/την εαυτό τους.
 - Περιέγραψαν και γραπτώς τον εαυτό τους χωρίς να αναφέρουν το όνομά τους, ώστε να ακολουθήσει η αναγνώριση απ' τους υπόλοιπους. 
 - Σχημάτισαν δύο κύκλους ο ένας μέσα στον άλλο και στη συνέχεια ήρθαν αντιμέτωπα. Το κάθε παιδί αντάλλασσε θετικά χαρακτηριστικά για το ζευγάρι του. 
 - Συζήτησαν, τέλος, όλοι μαζί κι ανέλυσαν τις μορφές σχολικού εκφοβισμού.

ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

ΜΟΝΙΜΑ ΨΥΧΙΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ 50 ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ...

Το φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού, της βίας (είτε σωματική είναι αυτή είτε λεκτική, ψυχολογική αλλά πολλές φορές και διαδικτυακή), είναι πολύ γνωστό και έχει αναλυθεί άπειρες φορές σε διεθνές επίπεδο λόγω της σοβαρότητάς του, μια και παρουσιάζει δραματική αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, το πλέον ανησυχητικό νέο στοιχείο του τραμπουκισμού στα σχολεία είναι το γεγονός ότι τα θύματα εξακολουθούν ακόμα και 40 χρόνια μετά να βιώνουν σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα και να υφίστανται τις συνέπειες αυτών των παρενοχλήσεων.
Παλαιότερες έρευνες είχαν αναδείξει την ύπαρξη προβλημάτων ψυχικής υγείας σε νέους ηλικίας 20 ετών που είχαν κακοποιηθεί στο σχολείο, αλλά η νέα έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King’s College του Λονδίνου κατέγραψε και μελέτησε στοιχεία σε μεγάλο βάθος χρόνου. Η έρευνα του δρα Ryu Takizawa περιέλαβε 7.700 παιδιά που είχαν επανειλημμένα αναφέρει ότι υπήρξαν θύματα κάποιας μορφής παρενόχλησης από την ηλικία των 7 μέχρι τα 50 τους, έρευνα που για πρώτη φορά καταγράφει τα αποτελέσματα τέτοιων συμπεριφορών στη μέση ηλικία και όχι στη νεανική. 
Η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας απλά επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι σιωπηλά γνώριζαν, κατέδειξε ότι τα θύματα εξακολουθούσαν να υφίστανται τις συνέπειες της βίας ακόμα και 40 χρόνια μετά.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Louise Arseneault του Ψυχιατρικού Ινστιτούτου στο King’s College: «Θα πρέπει να ξεφύγουμε από την αντίληψη ότι η ενδοσχολική βία είναι απλώς ένα αναπόφευκτο κομμάτι της διαδικασίας ενηλικίωσης. Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι πολιτικοί, είναι αναγκαίο να γνωρίζουν πλέον ότι αυτά που συμβαίνουν στην αυλή του σχολείου έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στα παιδιά. Τα προγράμματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι εξαιρετικά σημαντικά, αλλά θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας και στη χάραξη πολιτικής πρόληψης του φαινομένου για να αποτρέψουμε μελλοντικά προβλήματα που επίμονα εμφανίζονται στην ενήλικη ζωή».
Και αυτή ακριβώς η πολύπλευρη αντιμετώπιση είναι το κλειδί για τον περιορισμό και την πάταξη του φαινομένου.
Από τη δική μας πλευρά, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε να καλλιεργούμε στα παιδιά μας, ακόμη κι όταν είναι σε πολύ μικρή ηλικία, την αξία της διαφορετικότητας του φύλου, του έθνους, της θρησκείας κ.ο.κ. Να μάθουν δηλαδή να μεταχειρίζονται τους συνομηλίκους τους με ευγένεια, αξιοπρέπεια και σεβασμό.